Beim Arzt – U lekarza – słówka i zwroty

W tym wpisie poznasz słówka i zwroty, które mogą pojawić się przy temacie Beim Arzt – u lekarza. 

  • Schmerzen haben – mieć bóle ( jeśli dodasz do słowa Schmerzen jakąś część ciała będzie ona bolała 🙂 czyli np. Ich habe Kopfschmerzen – Mam bóle głowy.
  • Blutdruck messen – mierzyć ciśnienie
  • Oberkörper freimachen -rozebrać się – Machen Sie bitte den Oberkörper frei. – Proszę się rozebrać (chodzi o górną część ciała).
  • Gewicht messen – ważyć.
  • Fieber messen -mierzyć temperaturę.
  • Lungen abhören – osłuchać płuca.
  • Diagnose stellen – stawiać diagnose.
  • Medikamente verschreiben – przepisać leki.

 

Das kann der Arzt sagenTo może powiedzieć lekarz

  • Was fehlt Ihnen? – Co Panu/Pani dolega?
  • Haben Sie Schmerzen? – Ma Pan/ Pani bóle?
  • Ich möchte Sie untersuchen. – Chcę Pana/Panią zbadać.
  • Setzen Sie sich bitte auf die Liege!– Proszę usiąść na leżance.
  • Sagen Sie bitte AAA! – Proszę powiedzieć AAA
  • Ich schreibe Ihnen ein Rezept. – Wypiszę Panu/Pani receptę.
  • Nehmen Sie die Tabletten vor dem Essen/nach dem Essen! – Proszę brać te tabletki przed jedzeniem/po jedzeniu.
  • Ich schreibe Sie paar Tage krank. – Wypiszę panu zwolnienie lekarskie na parę dni. (dosłownie: wypiszę Pana/ Panią na parę dni jako chorego)

 

Das kann der Patient sagenTo może powiedzieć pacjent

  • Ich fühle mich nicht gut. – Nie czuję się dobrze.
  • Ich habe Kopfschmerzen. – Mam bóle głowy.
  • Ich habe hohes Fieber. – Mam wysoką gorączkę.
  • Ich habe Husten. – Mam kaszel.
  • Ich habe Schnupfen. – Mam katar.
  • Ich brauche eine Krankschreibung für meinen Arbeitgeber. – Potrzebuję zwolnienie lekarskie dla mojego pracodawcy.
  • Wie oft muss ich die Medikamente nehmen? – Jak często muszę brać te lekarstwa?

18 myśli w temacie “Beim Arzt – U lekarza – słówka i zwroty

  1. Przygotowanie

    Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
    Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.

    Wskazówki

    Do naleśników deserowych można dodać 1 łyżkę cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.